Marknadens bästa mjölkfria grötar och vällingar

Komjölksproteinallergi

I Sverige är komjölk den vanligaste orsaken till allergi och överkänslighet hos barn. Komjölksproteinallergi, som ibland också kallas komjölksallergi, innebär att man inte tål de proteiner som finns i mjölken. Komjölksproteinallergi uppstår oftast när barnet är under ett år och börjar få mjölkprodukter. De allra flesta barn växer ur sin allergi före 5 års ålder.

Det finns två olika orsaker till att man inte tål komjölk. Den vanligaste hos småbarn är att man är allergisk mot proteinet i mjölken. Om man reagerar på mjölksockret, laktosen, är man inte allergisk, utan överkänslig. Att reagera på laktos kallas att vara laktosintolerant och är mycket ovanligt bland småbarn. Däremot kan man under en kort tid (ca 2 veckor) efter t.ex. en magsjuka eller maginfluensa uppleva att barnets mage har svårt att tåla mjölk, detta är dock övergående och kallas för sekundär laktosintolerans.

Vanliga symtom vid komjölksproteinallergi

  • magont
  • nässelutslag eller eksem
  • kräkningar
  • diarré
  • dålig sömn
  • dålig viktuppgång
  • blodig avföring

Ibland kan barnet få luftvägsbesvär med snuva, hosta eller astma.

Behandling vid komjölksproteinallergi

Behandlingen består av att undvika mjölkprodukter. Samtidigt är komjölk ett baslivsmedel, varifrån ett växande barn hämtar ungefär 22 procent av sitt energibehov och ett stort antal näringsämnen.

Det finns komjölksprotein i många livsmedel, exempelvis i charkuterier, bröd och halvfabrikat. Att ta bort alla mjölkinnehållande livsmedel i ett barns kost och ersätta dem på rätt sätt är därför både svårt och viktigt – inte minst under barnets första levnadsår då det tredubblar sin vikt och växer åtskilliga centimetrar. Därför behöver man oftast hjälp av en dietist för att planera en mjölkfri kost vid komjölksproteinallergi. Det finns också s.k. ”mjölkskolor” som ger drabbade familjer stöd och utbildning och som anordnas via barnmottagningar runt om i landet.

Det finns komjölksfria modersmjölksersättningar som man kan få på recept till de minsta barnen. Från det att barnen är 6 månader finns bl.a. EnaGo mjölkfri gröt och välling att köpa i livsmedelsbutiker som ICA, Coop, Hemköp, Willys, Citygross m.fl.  EnaGo mjölkfria grötar och vällingar innehåller lika mycket näring och energi som ”vanlig” mjölkinnehållande gröt och välling.

Som en hjälp när du letar övriga mjölkfria produkter i butiken har vi här bredvid gjort en sammanställning med ”Tips & Råd till dig som skall undvika komjölksprotein”. Den går att öppna och skriva ut. Samma lista finns också i vår folder som du hittar under ”Material”. Du kan också be att få en folder hos din BVC-sköterska. Ett tips är att ge bort en lista till far- och morföräldrar eller andra bekanta för att underlätta vid besök. Kom ihåg att alltid läsa på förpackningar då innehåll i produkter kan ändras.

För er som vill veta mer så rekommenderas 1177 Vårdguiden

1177 – Komjölksproteinallergi