Vilken gröt är bäst för spädbarn?
Att hitta rätt gröt är en del av barnets matresa. Gröt och välling är näringsrika livsmedel som fungerar bra att introducera när det är dags för mat, vanligast är att börja med gröt som små smakportioner för att barnet skall få testa nya smaker och konsistenser jämfört med bröstmjölk eller ersättning. Gröt för små barn bör vara mild, lättsmält och framför allt rik på järn eftersom barn behöver extra järn under den snabba tillväxten. Därför är det viktigaste i valet av gröt att välja en berikad gröt.
VARFÖR SKA JAG GE BERIKAD GRÖT & VÄLLING?
För små barn är det bra med berikad gröt eller välling. De innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat järn och kalcium som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Rekommendationen i Sverige är därför att berikad gröt och välling bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder. Var observant på att en del gröt, bland annat "gröt" i klämpåse och pulvergröt som ska blandas med mjölk, innehåller väldigt lite eller inget järn och bör därför inte ersätta berikad pulvergröt. Per portion gröt eller välling från Enago är innehållet cirka en tredjedel av det rekommenderade behovet av järn och kalcium per dag för småbarn.
Mjölkfri gröt för spädbarn med känslig mage
Förstoppning/hård mage är ett väldigt vanligt problem hos barn och känslan i vården är att problemen ökar. Mjölk är ett livsmedel som vanligtvis verkar stoppande. Om barnet har trög mage kan det därför vara en bra idé att testa att minska mängden mjölk. Mjölkfri och mjölkinnehållande gröt innehåller motsvarande näring, så länge båda är berikade. Även hos barn med känslig mage/outvecklad tarm kan mjölkfri gröt vara ett bra alternativ. Mjölkfri gröt är baserad på annat protein än mjölkprotein. Enago gröt är baserad på havreprotein från svenskodlad havre och innehåller tillsatta vitaminer och mineraler för att säkerställa att barnen får i sig det de behöver. Om barnet har diagnosticerad mjölkproteinallergi är det extra viktigt att gröten är helt mjölkfri.
När det är dags att introducera gröt till spädbarn
PYTTESMÅ SMAKPROV FRÅN 4 MÅN.
Det är viktigt att barnet ammas fullt eller får modersmjölksersättning tills det är sex månader. Från fyra månaders ålder kan man låta barnet få prova på vanlig mat och gröt i form av pyttesmå smakprov. Du behöver då inte tillaga särskild mat till barnet utan låta hen smaka något kryddmått av den mat du själv har på tallriken. Det är alltså inte fråga om att plocka fram tallrik och haklapp, utan låt smakprovet vara just smakprov, inte början till måltider. Det gör heller ingenting om maten innehåller salt då det är fråga om en så liten mängd. Däremot måste maten förstås ha mjuk konsistens så att barn kan äta utan att sätta i halsen. Om barnet inte är intresserat behöver du inte ge smakprover, bröstmjölk eller ersättning ger all den näring som barnet behöver under de första 6 månaderna.
SMAKPORTIONER FRÅN 6 MÅN.
Vid cirka sex månader är det dags att introducera ”riktiga” smakportioner. Bröstmjölken/ersättningen behöver då kompletteras med annan föda för att bland annat täcka barnets energi- och järnbehov, men i början handlar det om mindre mängder fast föda. Det är viktigt att mängden mat ökas långsamt. Det finns inga regler för vilken mat man skall börja med. Det viktiga är att maten har mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Det är bra att ge många olika smaker då barn som får pröva det när tillvänjningen startar kan ha lättare att acceptera nya livsmedel. En del barn accepterar snabbt medan andra är mer skeptiska och behöver pröva ny mat många gånger. Om barnet visar ovilja mot maten är det bättre att vänta några dagar och sedan pröva igen.
GÖRA EGEN GRÖT?
Att köpa färdig (berikad) pulvergröt och välling är enkelt och de är viktiga järnkällor för små barn eftersom de berikas med bl a järn. Hemlagad gröt utan berikning innehåller däremot väldigt lite järn. Om man vill göra egen gröt är det därför viktigt att man berikar den på egen hand. Man kan exempelvis blanda ner palttunnbröd i den hemlagade gröten. Om barnet inte äter mjölk behöver man även vara extra uppmärksam på kalciumintaget. Man kan även behöva tillsätta extra fett.
Så väljer du gröt utifrån barnets ålder
De flesta barn kan börja smaka gröt från cirka fyra till sex månaders ålder, beroende på utveckling och intresse för mat. Välj då en gröt som det står från 6 månader på. Den är anpassad för det lilla barnet vad gäller bland annat fibermängd och konsistens men passar även för lite större barn.
Enago Havregröt Neutral är toppen att börja med när det är dags för smakportioner och passar bra så länge man önskar. Den har en mild god havresmak. Enago Havregröt med äpple passar bra när barnet önskar lite smak på gröten. Den har en mild äpplesmak. Båda rekommenderas från ca 6 månader. För smakportioner enligt SLV:s rekommendationer går det jättebra att använda dem från 4 månader. Enago Fullkornsgröt rekommenderas från ca 1 år och uppåt. Den innehåller också grahamsmjöl. Kom ihåg att varje barn är unikt. Även lite äldre barn kan föredra och må bättre av produkter från 6 månader. Näringsmässigt skiljer de sig inte så mycket åt utan är alla tre lika rika på vitaminer och mineraler.
Vanliga frågor om gröt för spädbarn
-
Gröt som är mild, lättsmält och rik på järn är bäst för spädbarn. Det viktigaste är att välja en berikad gröt eftersom barn behöver extra järn under den snabba tillväxten.
-
Berikad gröt eller välling innehåller mycket vitaminer och mineraler, särskilt järn och kalcium, som kan vara svåra att få i sig via maten. Rekommendationen i Sverige är att de bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder.
-
Gröt i klämpåse och pulvergröt som blandas med mjölk kan innehålla lite eller inget järn och bör därför inte ersätta berikad pulvergröt.
-
En portion gröt eller välling från Enago innehåller cirka en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av järn och kalcium för småbarn.
-
Ja, mjölkfri gröt kan vara ett bra alternativ för barn med känslig mage, förstoppning eller outvecklad tarm. Mjölkfri gröt innehåller motsvarande näring som mjölkinnehållande gröt, förutsatt att båda är berikade.
-
Enago gröt är baserad på havreprotein från svenskodlad havre och innehåller tillsatta vitaminer och mineraler.
-
Från fyra månaders ålder kan barnet få pyttesmå smakprov. Vid cirka sex månader är det dags att introducera riktiga smakportioner.
-
I början handlar det om mindre mängder fast föda, och det är viktigt att öka mängden mat långsamt.
-
Ja, men hemlagad gröt utan berikning innehåller väldigt lite järn. Om man vill göra egen gröt bör den berikas, exempelvis med palttunnbröd. För barn som inte äter mjölk måste man också tänka på kalciumintaget.
-
Från cirka 4–6 månader kan barnet börja smaka gröt som är märkt "från 6 månader". Enago Havregröt Neutral och Enago Havregröt med äpple rekommenderas från ca 6 månader, men kan användas från 4 månader som smakportion. Enago Fullkornsgröt rekommenderas från ca 1 år.
-
Ja, även lite äldre barn kan föredra och må bättre av produkter märkta från 6 månader. Näringsmässigt är de ofta lika rika på vitaminer och mineraler.