Skillnaden mellan havrevälling och vanlig välling
Att förstå skillnaden mellan havrevälling och mjölkbaserad välling kan hjälpa föräldrar att välja rätt alternativ för sina barns behov. Många små barn äter välling regelbundet. Det är ett väl sammansatt livsmedel som man kan äta hela livet om man vill.
Vad havrevälling innehåller jämfört med vanlig välling
Enago havrevälling baseras på havremjöl och proteinet kommer från havre. ”Klassisk” välling kan baseras på olika sorters mjöl och proteinet kommer från mjölk. Havrebaserad välling kan tolereras bättre hos barn med känslig mage. När man väljer välling är det viktigt att se till så att den är berikad. Enago välling är berikad med vitaminer och mineraler liksom många andra vällingsorter.
Varför ska jag ge berikad gröt & välling?
För små barn är det bra med berikad gröt eller välling. De innehåller viktiga vitaminer och mineraler, bland annat järn som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Rekommendationen i Sverige är därför att berikad gröt och välling bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder. En portion gröt eller välling från Enago innehåller cirka en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av järn för småbarn.
Fördelar med havrevälling för känsliga magar
En fördel med Enago havrevälling är att den inte innehåller mjölkprotein. Vi har valt att använda svensk havre istället för mjölk när vi gör vår gröt och välling. Det gör att den kan vara mer skonsam. Havre är också en riktigt bra och näringsrik råvara. Växtbaserad, mjölkfri, klimatsmart och full av näring!
Hård mage?
Förstoppning/hård mage är ett väldigt vanligt problem hos barn och känslan i vården är att problemen ökar. Mjölk är ett livsmedel som vanligtvis verkar stoppande. Om barnet har trög mage kan det därför vara en bra idé att testa att minska mängden mjölk. Då Enago välling är utan mjölk men med samma näring som mjölkinnehållande välling så är det ett bra alternativ vid hård mage.
Mjölkproteinallergi hos barn.
I Sverige är komjölk den vanligaste orsaken till allergi och överkänslighet hos barn. Mjölkproteinallergi innebär att man inte tål de proteiner som finns i mjölken. Allergin uppstår oftast när barnet är ca sex månader och börjar få mjölkprodukter. De allra flesta barn växer ur sin mjölkproteinallergi före 5 års ålder. Vid mjölkproteinallergi är Enago ett bra alternativ då det är helt mjölkfritt och istället baseras på havre.
Mjölkfria alternativ i havrevälling
Enago har följande alternativ mjölkfri välling i sitt sortiment.
HAVREVÄLLING. Enago Havrevälling är en mild välling som passar från ca 6 månaders ålder och uppåt. Den har en mild god havresmak och den går lika bra för det lite äldre barnet.
FIBERVÄLLING. Enago Fibervälling passar bra när barnet blir lite äldre, från 12 månader. Den innehåller utöver havre även grahamsmjöl och lite fler fiber för en längre mättnadskänsla. Här finns även den prebiotiska fibern inulin - mat för magens goda bakterier.
Hur du väljer rätt välling för ditt barns behov
Det viktigaste när du väljer välling är att se till att den är berikad. Utöver det så är det tycke och smak som kan få styra. Är det viktigt att den produceras i Sverige? Önskar du svenska råvaror? Har barnet känslig mage? Önskar du med eller utan mjölk? Önskar du med eller utan smaksättning? Vilken ålder har barnet?
Enago erbjuder svenskproducerad välling utan mjölk, baserad på svensk havre och andra svenska råvaror. Vi har Enago Havrevälling från ca 6 mån och uppåt samt Enago Fibervälling från ca 1 år och uppåt i vårt sortiment, båda med neutral mild god smak.
Om man ska ge välling eller gröt till sitt barn är en smaksak - näringen och innehållet är i princip detsamma. Skillnaden är endast konsistensen, ibland vill man äta en riktig måltid med sked och ibland är det den varma drycken i en mugg eller en flaska välling som lockar. Självklart kan du servera och låta barnet dricka vällingen kall om ditt barn föredrar det!
Göra egen välling?
Köpt (berikad) välling är en viktig järnkälla för små barn eftersom den berikas. Hemlagad välling utan berikning innehåller däremot väldigt lite järn. Om man vill göra egen välling är det därför viktigt att man berikar den på egen hand. Man kan exempelvis blanda ner palttunnbröd i den hemlagade vällingen. Om barnet inte äter mjölk behöver man även vara extra uppmärksam på kalciumintaget. En portion Enago välling innehåller en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av både järn och kalcium för små barn.
Är välling bra?
Ibland diskuteras det om välling är bra eller inte. Fördelen med välling är att den innehåller mycket näring och det är bra. Det är ett väl sammansatt livsmedel som man kan äta hela livet om man vill. Nackdelen är att barn kan föredra det säkra kortet välling framför mycket annat. Barn bör få maximalt tre mål välling och/eller gröt per dygn. Blir det mer finns det risk att barnet inte hinner få aptit på annan mat med andra smaker och konsistenser. Det är viktigt att betrakta välling som mat, inte som gos, tröst, sömnmedel eller något annat. – Läs mer i boken "Prata mat med småbarnsföräldrar" av dietist Sara Ask, Gothia fortbildning
Vanliga frågor om skillnaden mellan havrevälling och vanlig välling
-
Havrevälling, som Enago havrevälling, baseras på havremjöl och innehåller havreprotein, medan klassisk välling kan baseras på olika sorters mjöl och innehåller mjölkprotein.
-
Havrebaserad välling kan tolereras bättre av barn med känslig mage eftersom den inte innehåller mjölkprotein, vilket kan verka stoppande.
-
Enago havrevälling innehåller havremjöl och är berikad med vitaminer och mineraler. Proteinet kommer från havre, inte från mjölk.
-
Berikad gröt och välling innehåller viktiga vitaminer och mineraler, särskilt järn, som är svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Det rekommenderas upp till två års ålder.
-
Mjölk kan ha en stoppande effekt. Eftersom Enago havrevälling är fri från mjölk men har samma näringsinnehåll kan den vara ett bra alternativ vid förstoppning.
-
Barn med mjölkproteinallergi tål inte mjölkprotein. Enago välling är helt mjölkfri och baserad på havre, vilket gör den till ett bra alternativ.
-
Enago erbjuder Havrevälling från ca 6 månaders ålder samt Fibervälling från ca 12 månader. Båda är mjölkfria och milda i smaken.
-
Havrevälling är mild och passar från ca 6 månader. Fibervälling innehåller även grahamsmjöl och inulin, vilket ger längre mättnad och stödjer goda bakterier i magen, och passar från 12 månader.
-
Titta på om vällingen är berikad, om den är svenskproducerad, vilka råvaror som används, om barnet har känslig mage, samt barnets ålder och smakpreferenser.
-
Näringen är i princip densamma, men konsistensen skiljer sig. Gröt äts med sked som en måltid, medan välling ofta dricks varm i mugg eller flaska – men kan även serveras kall.
-
Ja, men hemlagad välling innehåller väldigt lite järn om den inte berikas. För att få tillräckligt med järn kan man blanda i exempelvis palttunnbröd. Äter barnet inte mjölk, måste man även tänka på kalciumintaget.
-
Barn bör få maximalt tre mål välling och/eller gröt per dygn. Mer än så kan minska aptiten för annan mat med olika smaker och konsistenser.
-
Ja, välling innehåller mycket näring och kan ätas hela livet. Det är dock viktigt att se det som mat och inte som tröst, gos eller sömnmedel.