Varför ska jag ge gröt & välling?

tips_varforvalling.jpg

Barnmatshyllorna i butikerna är fulla med förpackningar av gröt och välling och de flesta småbarnsföräldrar vet precis hur man rör ihop en gröt eller tillagar en flaska välling. Men varför är det så viktigt att barnen äter gröt och välling? Vår dietist Agneta reder ut.

För små barn är det bra med berikad gröt eller välling. De innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat järn och kalcium som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Livsmedelsverkets rekommendation är därför att berikad gröt och välling bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder.

 Men hemlagad gröt och välling då?

Hemlagad gröt och välling innehåller inte så mycket järn. Det cirkulerar en del recept på hemlagad välling gjord på vanlig komjölk eller havremjölk. Eftersom komjölk och havremjölk inte bidrar med järn så gäller det att tänka sig för. Många recept ger också mer protein än vad som är bra för små barn. Om man vill göra egen gröt är det viktigt att tänka till ordentligt samt att man berikar den på egen hand. Man kan exempelvis blanda ner palttunnbröd i den hemlagade gröten. Om barnet inte äter mjölkprodukter behöver man även vara extra uppmärksam på barnets kalciumintag. En portion gröt eller välling från Enago tillgodoser cirka en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av järn och kalcium för småbarn. 

Är välling bra?

En fördel med välling är att den innehåller mycket näring som barnet på ett enkelt sätt får i sig. Välling är ett väl sammansatt livsmedel som man kan äta hela livet om man vill. En nackdel är att barn kan föredra det säkra kortet välling framför annan mat. För att barnet ska lära sig andra, grövre konsistenser och få aptit på annan mat så är rekommendationen max tre mål välling eller gröt per dygn. Det är viktigt att betrakta välling som mat, inte som gos, tröst, sömnmedel eller något annat.

Ska jag välja gröt eller välling – vad är skillnaden?

Om man vill använda gröt eller välling är en smaksak - näringen och innehållet är i princip detsamma. Skillnaden är endast konsistensen, ibland vill man äta en riktig måltid med sked och ibland är det nappflaskan som lockar.

Föregående
Föregående

Glutenintroduktion – hur, när och varför?

Nästa
Nästa

Sötpotatispannkakor